Dat het tegenwoordig niet makkelijk is om in filmland nog origineel uit de hoek te komen, bewijzen de resem prequels en sequels die bijna wekelijks in de zalen verschijnen. Het unieke project van filmmaker Richard Linklater is dan ook een verademing. Zijn film is een mijlpaal in de filmgeschiedenis. Linklater vertelt met Boyhood een intiem verhaal met epische omvang. Gefilmd over een periode van 12 jaar met dezelfde acteurs, vangt Richard Linklater tot in verbazingwekkend detail de jongensjaren van Mason.
In een ontroerend verhaal zien we Mason voor onze ogen op het scherm opgroeien van jongen tot man. We volgen ook zijn zus Samantha en hun gescheiden ouders. Terwijl de jaren voorbij glijden, zien we hoe elk van hen omgaat met nieuwe fases in hun leven en hoe hun banden onderling veranderen.
Dit filmproject verdient alleen al respect door de ambitie en het concept ervan: een coming-of-age verhaal van een jongen gespreid over 12 jaar, maar zonder enorm budget, uitgebreide cast en een belachelijke hoeveelheid draaidagen. Neen, Linklater werkte telkens met dezelfde acteurs met wie hij ieder jaar steeds een aantal dagen filmde. Het verhoogt de betrokkenheid met de personages enorm.
Maar los van dit huzarenstukje, is Boyhood ook gewoon een mooie en goede film geworden. Er wordt eigenlijk een heel bescheiden verhaal verteld, zonder grote dramatische gebeurtenissen of conflicten. De kracht zit hem in de intieme en ontroerende schets van een opgroeiend jongetje, waarin we inzoomen op enkele fases in Mason’s leven. Het toont aan dat een leven niet enkel grote sprongen maakt, maar vooral stap voor stap voortschrijdt. Het verhaal van Boyhood zal voor velen dan ook heel herkenbaar zijn en daarom dat deze hartverwarmende ode aan het opgroeien, het familieleven, en het verstrijken van de tijd zich makkelijk diep in je hart zal nestelen. (PF)
Trailer: